Calitatea apei pentru tratamente. Cum o imbunatatim

Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Calitatea apei pentru tratamente. Cum o imbunatatim

Atunci cand vorbim de tratamentele fitosanitare, calitatea apei utilizate este un element extrem de important, iar acest aspect este deseori neglijat de majoritatea fermierilor.

Aceasta omisiune poate reduce major productia agricola, prin reducerea eficacitatii tratamentelor fitosanitare si/sau sensibilizarea plantelor la solutiile cu care se trateaza.

Din cauza cantitatilor scazute de precipitatii din ultimii ani, nivelul apei din panza freatica a scazut considerabil, rezultand o concentratie mai mare a nivelului de saruri si cationi, ceea ce duce la o duritate mai mare a apei de tratat, dar si la un pH mai ridicat.

Produsele de protectia plantelor sunt foarte sensibile atunci cand la aplicare nu se foloseste apa de calitate si de aceea este foarte important sa se realizeze o analiza a parametrilor apei care este folosita la tratamente.

 

Exista trei indicatori esentiali care definesc calitatea apei din punct de vedere agronomic:

 

  • turbiditatea; 
  • duritatea sau in unele cazuri salinitatea; 
  • pH-ul apei. 

 

Turbiditatea apei

Daca in ceea ce priveste turbiditatea lucrurile sunt oarecum simple (ea poate fi corectata usor prin filtrare), in ceea ce priveste duritatea sau salinitatea lucrurile se complica, deoarece sarurile din apa pot genera in combinatiile cu pesticidele compusi inactivi sau chiar toxici din punct de vedere al protectiei plantelor, iar tratamentul este compromis.

 

Duritatea apei

Un exemplu clasic in acest sens este blocarea glifosatului in prezenta sarurilor de calciu, fapt care in conditiile unei duritati a apei de peste 40 grade germane, ii reduce imediat activitatea la jumatate.

Rezolvarea in acest caz este: dublarea dozei, ceea ce este extrem de costisitor, ori, mai simplu si eficient, corectarea apei cu EVORIGHT PLUS.

 

pH-ul apei

pH-ul apei poate schimba compozitia, dar si durata de viata a pesticidelor si astfel tratamentele pot sa devina ineficiente.

Exista un parametru care se numeste viteza de injumatatire a pesticidelor si care este rezultatul hidrolizei alcaline a substantelor active. Acest parametru variaza extrem de mult in corelatie directa cu pH-ul apei.

De exemplu, substanta activa captan: viteza de injumatatire a captanului este de aproximativ 10 minute la un pH al apei de peste 8 unitati.

Un calcul sumar ne arata ca daca timpul de umplere al rezervorului este de 5-6 minute si deplasarea pana la parcela de lucru este de 7-8 minute, practic, cand se incepe tratamentul doza aplicata este sub jumatate, iar dupa inca 10 minute de lucru ajunge sub un sfert. Asadar, avem de-a face cu risipa de produs si ineficacitatea tratamentului.

Rezolvarea si in acest caz este corectarea apei cu EVORIGHT PLUS si aducerea pH-ului sub valoarea de 6 unitati, valoare la care captanul se mentine activ cateva ore.

 

 

Solutii si masuri pentru corectarea apei utilizate la tratamentele fitosanitare

Pentru a minimiza riscurile asociate utilizarii apelor de tratat necorespunzatoare, fermierii trebuie sa inceapa cu:

 

Testarea Calitatii Apei

Pentru fiecare sursa de apa de tratat, este esential sa se efectueze teste regulate pentru a evalua parametrii de calitate cum ar fi pH-ul, continutul in saruri, cationi, coloizi, clor etc.

Pe langa analize de sol, analize ingrasaminte, analize probe vegetale, specialistii de la MINEAR LABORATOARE ofera si servicii de analiza a calitatii apei din ferme.

Fiind acreditat RENAR si MADR, laboratorul MINEAR identifica cu un grad mare de acuratete problemele existente la fiecare sursa de apa, iar impreuna cu echipa NATUREVO ofera solutii de corectare.

 

O solutie la indemana pentru imbunatatirea calitatii apelor de tratat

In cazul in care apa de tratat prezinta un continut ridicat de saruri si cationi, se recomanda utilizarea unor produse specifice (a nu se confunda cu produse pentru corectarea pH-ului), precum EVORIGHT PLUS – un adjuvant care imbunatateste major calitatea apei pentru tratament si eficacitatea acestuia.

 

Transferul produselor de tratament in plante – un alt aspect de luat in considerare

Pentru a asigura transferul produselor de tratament in plante se recomanda utilizarea unor produse care maresc viteza de dispersie, umectare, penetrare si translocare.

Recomandam in acest sens produsul WETCIT NEO – un adjuvant care permite o umectare, dispersie si penetrare mult imbunatatite. Datorita tehnologiei ORONEO®, translocarea substantelor are loc atat acro, cat si bazipetal.

 

Evitarea spumei

Ca sa preparam o solutie de tratament conform retetarelor si sa evitam pierderea din substante sau neuniformitatea tratamentului, trebuie sa reducem formarea spumei.

SPUMA STOP este un produs care reduce spuma si se introduce primul in solutie.

Se poate adauga si in cursul amestecarii produselor daca se constata formarea spumei, avand acelasi rezultat antispumant.

 

 

Evoright Plus – mai mult decat un simplu corector de pH

EVORIGHT PLUS corecteaza duritatea si salinitatea apei prin inactivarea cationilor si anionilor din solutie, corecteaza pH-ul solutiei la un nivel optim si, in plus, ajuta la umectarea suprafetei foliajului pentru o eficacitate maxima a tratamentului.

Acest adjuvant asigura si o dispersie mai buna a solutiei pe suprafetele tratate si, implicit, o absorbtie superioara in plante a substantelor active sistemice.

 

 

Un alt aspect extrem de important: 

Pentru un tratament eficient, respectati ordinea de amestecare a produselor in rezervorul de stropit!

 

Ordinea corecta de amestecare a produselor in solutia de tratamente fitosanitare

 

Prin implementarea acestor solutii, fermierii pot reduce riscurile asociate utilizarii necorespunzatoare a apelor de tratat si pot asigura o productie agricola mai sanatoasa si mai eficienta.

 

Contactati echipa de specialisti NATUREVO pentru a va asigura ca apa are calitatea potrivita pentru tratamentele fitosanitare!

 

 

echipa NATUREVO

06.03.2025

 

Distribuie pe: