Ce fertilizant cu zinc aplicam la cultura de porumb
Zincul (Zn) este unul dintre cele mai importante microelemente pentru plante, avand un rol critic in numeroase procese fiziologice. Este recunoscut…
Fiecare planta, ca orice organism viu, are nevoie de anumite componente pentru crestere si dezvoltare, in plus faţa de elementele de baza: sol, soare, apa si aer.
Componentele de baza din celulele vii sunt proteinele formate din secvente de aminoacizi. Plantele sintetizeaza aminoacizi si polipeptide din elemente primare: C, H, O, luate din aer, dar si N, P, K, oligo si microelemente luate din sol.
Aminoacizii sunt ingredientele fundamentale in procesul de sinteza a proteinelor. Aproximativ 20 de aminoacizi sunt implicati in procesele fiziologice curente.
Studiile au dovedit ca aminoacizii pot influenta activitatile fiziologice ale plantei direct sau indirect.
Levogir sau L si dextrogir sau D, in functie de reactia acestora la lumina polarizata. Trebuie retinut faptul ca L-aminoacizii iau parte in procesele biologice din proteine avand activitate metabolica, iar D-aminoacizii nu au niciun efect si nu sunt metabolizati.
In general, aplicarea foliara a aminoacizilor este corelata cu cerinţa plantelor, in special in etapele critice de creştere. Plantele absorb aminoacizii prin stomate, absorbtia fiind proportionala cu temperatura si umiditatea mediului.
Aminoacizii pot fi furnizati pentru planta atat prin incorporare in sol, cat si prin tratamentul semintelor. Ei ajuta la imbunataţirea microflorei solului, facilitand astfel asimilarea elementelor nutritive.
Proteinele au diverse funcţii: functia de structura, funcţia metabolica (enzime), functia de transport şi functia de depozit (se creeaza un stoc de aminoacizi folositi la nevoie).
Doar L-aminoacizii sunt asimilati de plante, D-aminoacizii nu sunt recunoscuti de enzime si, prin urmare, nu pot participa la sinteza proteinelor.
Aminoacizii obtinuti prin sinteza nu pot fi utilizati de plante.
Stresul (temperaturile ridicate sau scazute, umiditatea, inghetul, atacul daunatorilor, grindina sau inundatiile) are un efect negativ asupra metabolismului plantelor cu o reducere corespunzatoare a calitatii si cantitatii productiei agricole.
Aplicarea foliara inainte, in timpul si dupa condiţiile de stres, furnizeaza plantelor aminoacizii care sunt direct legati de rezistenta la stres fiziologic si, astfel, plantele se pot recupera rapid.
Plantele sintetizeaza carbohidrati prin fotosinteza.
O fotosinteza scazuta implica un proces lent de creştere si consum energetic, ceea ce poate duce la epuizarea sau chiar la moartea plantei, deoarece clorofila este molecula responsabila pentru absorbţia energiei luminoase.
L-Glicina si L-Acidul Glutamic sunt metaboliti fundamentali in sinteza clorofilei, ce ajuta la cresterea concentratiei de clorofila din plante si conduce, in mod direct, la un nivel foarte ridicat de fotosinteza, in final culturile fiind mai verzi si mai luxuriante.
Stomatele sunt structuri celulare care controleaza echilibrul hidric al plantelor, absorbţia nutrienţilor, dar şi absorbţia de gaze.
Deschiderea stomatelor este controlata de factori externi (lumina, umiditate, temperatura şi concentraţia de saruri) si de factori interni (concentratia de amino-acizi, acid abcisic etc.)
Stomatele sunt inchise cand lumina si umiditatea sunt reduse, dar si cand temperatura si concentratia de sare sunt ridicate.
Atunci cand stomatele sunt inchise, fotosinteza şi transpiraţia sunt reduse, astfel absorbţia de marco si microelemente scade, respiratia este crescuta si rezulta consumul de glucide din rezerva interna. In acest caz, rezultatul metabolic al plantei este negativ, catabolismul este mai mare decat anabolismul si, in consecinta, creşterea plantei este oprita.
Acidul L-Glutamic acţioneaza ca agent osmotic in citoplasma celulei si favorizeaza deschiderea stomatelor.
Aminoacizii au un efect de chelatare pentru micronutrienti.
Atunci cand acestia sunt aplicati impreuna cu microelemente, absorbţia şi transportul de micronutrienti in interiorul plantei este mai rapida si mai uşoara. Acest efect este datorat actiunii de chelatare sau efectului de permeabilizare a membranei celulare.
L-Glicina si Acidul L-Glutamic sunt cunoscuti ca fiind cei mai eficienti agenti de chelatare pentru microelemente.
Aminoacizii sunt precursori sau activatori de fitohormoni, fitoalexine şi substanţe de creştere. L –Metionina este precursorul de etilena şi de factori de creştere, cum ar fi: Espermina şi Espermidina.
L-Triptofan este precursor pentru sinteza auxinei, disponibil doar in cazul in care hidroliza proteinelor se realizeaza enzimatic.
In cazul in care hidroliza este realizata prin tratarea cu acid sau baze (ca in multe ţari europene), aminoacidul L -Triptofan este distrus.
L-Arginina induce, prin formarea de hormoni, sinteza de flori şi fructe.
Polenizarea este transportul de polen la pistil si, in urma fecundarii, se formeaza fructele.
L-Prolina ajuta la fertilitatea polenului, L-Lizina, L-Metionina si Acidul L-Glutamic sunt aminoacizii esentiali pentru polenizare si viabilitatea organelor de reproducere.
Acesti aminoacizi maresc capacitatea de germinare a polenului, dar si lungimea tubului polinic.
In agricultura, echilibrul florei microbiene din sol este o cerinta de baza pentru mineralizarea materiei organice şi, de asemenea, pentru un sol bun structurat şi fertil.
L-Metionina este precursor de etilena – hormon de crestere, responsabil pentru ramificarea si consolidarea radacinilor dar si de initierea relatiei dintre plante si microorganismele simbionte (nodozitati, micorize). Ajuta ca bacteriile din sol sa-si consolidaze peretii celulelor, sa se divida si sa creasca rapid.
Acidul L-Glutamic si L-Aspartic, prin transaminare, dau nastere la o serie de aminoacizi.
L-Prolina si L-Hidroxi Prolina acţioneaza, in principal, in echilibrul hidric al plantei prin consolidarea peretilor celulari, astfel creste rezistenta la conditiile climatice nefavorabile.
L-Alanina, L-Valina si L-Leucina imbunatatesc calitatea fructelor.
L-Histidina ajuta la o mai buna si mai rapida maturare a fructelor.
In compozitia produselor de stimulare din portofoliul NATUREVO: Kerafol, Kerafol Evo, Rootip Basic si Rootip Mix, gasim toti aminoacizii mentionati in forme asimilabile si cu o compozitie garantata.
Mai mult decat atat, aminograma produsului Kerafol contine nu mai putin de 19 aminoacizi, iar in compozitia produsului sunt 24% aminoacizi liberi disponibili imediat pentru plante.
Reprezentantii NATUREVO din tara sunt la un apel distanta. Ii gasiti pe pagina noastra, la sectiunea Contact.
echipa NATUREVO
22.04.2025