Iunie in livada: Cum ingrijim pomii fructiferi
Luna iunie este una dintre cele mai importante perioade in calendarul pomicol. Pomii fructiferi sunt in plina dezvoltare, iar fructele…
In ciuda beneficiilor pe care le-am tot prezentat de-a lungul anilor, utilizarea carbonatului de calciu este inca trecuta cu vederea de catre fermieri. Cu toate acestea, aplicarea sa constanta aduce imbunatatiri semnificative asupra structurii solului, eficientizeaza fertilizarea si creste productia– mai ales in contextul provocarilor climatice tot mai frecvente.
Aceasta a fost una dintre principalele concluzii ale Workshop-ului dedicat carbonatului de calciu, organizat de Omya in luna mai 2025 impreuna cu echipele Naturevo si Alcedo. Evenimentul a reunit experti in stiinta solului, care au subliniat beneficiile concrete ale aplicarii regulate a acestui fertilizant pe baza de carbonat de calciu.
Solurile acide afecteaza negativ structura solului, disponibilitatea nutrientilor si productivitatea. Mentinerea unui pH optim nu doar ca stimuleaza absorbtia elementelor nutritive, dar contribuie si la o structura stabila a solului, ceea ce duce la o mai buna retentie a apei si la o eficienta mai mare a ingrasamintelor.
Prof. dr. Stephan Peth, Universitatea Leibniz din Hanovra, a prezentat rezultatele cercetarilor sale bazate pe tomografia cu raze X, care arata clar cum modificarile pH-ului influenteaza structura solului.
La randul sau, dr. Tina Frank, experta in agroecologie, a explicat: „Carbonatul de calciu favorizeaza formarea agregatelor stabile, imbunatatind echilibrul aero-hidric si oferind conditii ideale pentru organismele benefice din sol, precum ramele.”
Calciul din carbonatul de calciu joaca un rol central in formarea agregatelor stabile, prin legarea particulelor de argila cu materia organica. Aceasta structura ajuta solul sa fie mai rezistent la intemperii – fie ca vorbim despre seceta, ploi torentiale sau vant puternic – si reduce riscul de levigare a nutrientilor, in special a azotului.
Totodata, calciul contribuie direct la sanatatea plantelor. Studiile de lunga durata arata ca aplicarea regulata a carbonatului de calciu se traduce prin culturi mai viguroase si recolte mai bogate.
Pentru a valorifica la maximum beneficiile carbonatului de calciu, recomandam:
Multi fermieri continua sa ignore fertilizarea cu calciu, considerand ca aceasta influenteaza doar pH-ul solului. Aceasta este o perceptie gresita – calciul are un rol activ in nutritia plantelor si in capacitatea acestora de a face fata stresului climatic: seceta, arsita, vant, inghet si chiar pentru a preveni caderea in cazul cerealelor paioase.
Dr. Ing. Ana Dutton, director tehnic Omya pentru agricultura, a subliniat concluzia unanima a workshopului: „Este esential sa gasim solutii durabile pentru conservarea fertilitatii solului, iar carbonatul de calciu micronizat are un impact major in aceasta directie. El reprezinta fundamentul unei agriculturi productive si al securitatii alimentare pe termen lung.”
Pentru agricultorii care inteleg ca totul porneste de la sanatatea solului si cauta o solutie eficienta si usor de aplicat pentru corectarea aciditatii solului, dar si pentru nutritia cu calciu, Calciprill® este produsul care imbina perfect aceste cerinte.
Sub forma de calciu micronizat si apoi granulat, Calciprill® se aplica direct cu utilajele de ingrasaminte, fara praf, cu precizie ridicata (granule 2- 6mm) si eficienta dovedita.
Formula sa micronizata asigura o reactie rapida ȋn sol şi o disponibilitate excelenta a calciului, fiind astfel şi un ȋngraşamant pentru plante. Alegand Calciprill®, fermierii investesc ȋntr-un sol mai sanatos, culturi mai productive şi astfel, fermele lor sunt pregatite sa faca faţa provocarilor.
Cultura | Recomandare
Omya Calciprill® kg/ha
|
Rapita | 300 |
Grau, Orz | 200 |
Floarea-Soarelui | 300 |
Porumb | 200 |
Soia | 300 |
Cartof | 400 |
Va recomandam sa efectuati analizele de sol si sa apelati la reprezentantul NATUREVO din zona dumneavoastra!
echipa OMYA
04.06.2025