Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Daunatorul Tuta absoluta. Cum se manifesta si cum îl putem combate?

Tuta absoluta (molia miniera a frunzelor de tomate) este un daunator deosebit de periculos pentru tomate, dar si pentru ardei, vinete, cartof. Atacurile sunt devastatoare, pagubele putând ajunge la 100% daca nu se iau masuri de combatere imediat dupa depistarea primilor adulti (fluturi).

Atacul se manifesta de la rasarire / plantare si continua pe tot parcursul perioadei de vegetatie (frunze, tulpini, fructe), fiind intâlnit atât in sere si solarii, cât si in câmp.

De retinut este faptul ca larvele nu intra in diapauza, ci consuma toata masa verde a plantei pâna la epuizare, iar odata patrunse in fructe nu mai pot fi combatute, conducând la pierderea valorii comerciale a acestora si reprezentând in continuare o sursa de infestare, daca nu sunt indepartate de pe planta si distruse.

Pentru combaterea daunatorului se impun a fi aplicate atât metode preventive precum eliminarea din cultura a plantelor si fructelor atacate, distrugerea resturilor vegetale din sere si solarii si igienizarea acestora, distrugerea buruienilor din fam. Solanaceae, plantarea rasadurilor in zone libere de Tuta absoluta, instalarea de capcane cu feromoni in cultura, cât si metode curative. 

In acest sens recomandam urmatoarea solutie de combatere: 

TUTAFORT B 25 ml + DEFFORT 35 ml in 10 litri de apa.

Tratamentul se aplica atunci când apar primii fluturi (dimineata, doar daca nu este roua) si se repeta dupa 5 – 7 zile.

Ca exceptie, acest tip de tratament actioneaza si asupra larvelor, aflate in primele faze de dezvoltare instalate in frunze si fruct.

Distribuie pe: