Ce tratamente facem iarna la pomii fructiferi
Iarna este momentul ideal sa pregatim pomii fructiferi pentru un nou sezon de vegetatie sanatos si productiv. Aplicarea tratamentelor de…
În agricultura inteligentă și de precizie, eficiența și sustenabilitatea sunt obligatorii pentru maximizarea producției și protejarea mediului. NovaTec® Classic reprezintă o inovație în fertilizarea solului, oferind o formulă unică în România care asigură eliberarea controlată a nutrienților și o nutriție echilibrată pentru plante pe toata perioada de vegetatie.
Pentru a înțelege mai bine eficiența și aplicarea NovaTec® Classic, vom analiza mai jos un exemplu practic de calcul al dozei de îngrășământ necesare pentru o cultură de grâu.
Când se recomandă 30 kg de azot pentru o tonă de boabe de grâu, planta utilizează în medie 35% din aceste 30 kg, adică 10,5 kg.
În cazul îngrășământului cu eliberare controlată, randamentul de utilizare este de 60-70% pe o durată mai lungă. Astfel, pentru 30 kg de azot necesar unei tone de boabe, cantitatea necesară de îngrășământ se imparte mai întâi la 2 (datorită randamentului) și apoi încă o dată la 2 (datorită eliberării treptate și absorbției mai mari din sol și atmosferă pe o durată mai lungă).
Rezultă că azotul efectiv necesar din îngrășământ este: 30 kg÷2÷2=7,5 kg de azot pentru o tonă de boabe.
Pe soluri cu un conținut de humus peste 3%, cantitatea efectiv necesară poate scădea chiar și la 5 kg de azot efectiv din îngrășământ.
Pentru o producție de 7 tone grâu/ha:
Distribuția azotului poate fi realizată astfel:
Această distribuție asigură o nutriție echilibrată și menține capacitatea de absorbție a elementelor macro, oligo și micro, atât din sol, cât și din fertilizări foliare.
NovaTec® Classic reprezintă un pas înainte în fertilizarea solului, oferind o soluție eficientă, sustenabilă și prietenoasă cu mediul.
Cu beneficii clare în sporul de producție și protecția plantelor și a solului, acest îngrășământ inovator este alegerea potrivită pentru agricultorii care doresc să îmbunătățească solul, nivelul producțiilor și calitatea recoltelor.
dr. ing. Ioan ENOIU
director strategii integrate NATUREVO
29.07.2024