Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

În 2022 mai putin înseamnă mai mult

Fiți fermierul care alege o nutriție echilibrată pentru o producție bogată. Acțiunile de fertilizare determină într-o mare măsură cantitatea și calitatea productiei agricole.  Fertilizarea, în acord cu nivelul de aprovizionare al solului și producția prognozată, implică măsuri care solicită o atenție deosebită. 

Fertilizarea echilibrată asigură creșterea și dezvoltarea armonioasă a culturilor, toleranță ridicată față de factorii de stres abiotici și biotici și atingerea potențialului productiv și de profit. 

Macroelementele, oligoelementele si microelementele lucrează împreună pentru obținerea unor culturi profitabile.

Utilizarea nerațională a elementelor nutritive poate să ducă atât la cheltuieli inutile, cât și la poluarea mediului înconjurător (sol, apă, aer).

Azotul și mediul înconjurător

In practicile vechi, s-a pus foarte mult accent pe azot,  în special pentru a asigura creșeterea vegetativă, mărirea potențialului productiv și al producției. Noile studii realizate de cercetătorii din domeniu au schimbat total această pardigmă și au demonstrat exact contrariul. Este obligatoriu să asigurăm plantelor echilibrul nutrițional de care au nevoie pentru a produce mai mult. Prin fertilizarea echilibrată cu macro, oligoelemente și microelementelor necesare plantelor, vom obține producții ridicate/hectar și, totodată, asigurăm un mediu sănătos pentru omenire.

 O seamă de bacterii nitrificatoare joacă un rol în transformarea azotului în forme accesibile pentru plante (Nitrosomonas spp., Nitrobacter spp., Rizobium etc) și, de asemenea, bacterii care transformă azotul în forme amoniacale.

Nitrații/ nitriții sunt formele azotoase foarte instabile, cu potențial fitotoxic în sol și apă. Fosforul intră în forme mai puțin accesibile pentru plante (fosfați), motiv pentru care este foarte important ca la nivelul rădăcinilor sa fie prezent fosforul activ. Fosforul disponibil pentru plante este de cca. 5 – 10%, restul blocandu-se sub formă de fosfați. 

Îngrăsămintele cu eliberare controlată/treptată permit disponibilitatea fosforului și potasiului în procente mult mai mari, de la 30 până la 70%.

Cum pot evita fermierii poluarea mediului înconjurător

Toate aceste motive au determinat schimbarea modului de fertilizare cu azot în agricultura modernă și folosirea îngrășămintelor cu eliberare lentă și/sau controlată, care au potențial redus de poluaredar și randament sporit de utilizare de către plantele de cultură comparativ cu îngrășămintele clasice.  Există o multitudine de substanțe cu rol de inhibitori care pot fi folosiți in scopul reducerii poluării, dar printre cele mai performante se numără DMPP ca inhibitor de nitrificare și LIMUS – un complex de inhibitori de urează dezvoltat de compania BASF.  

DMPP este considerat cel mai performant inhibitor de nitrificare, activ de la 30 pana la 90 zile, în funcție de umiditate și temperatură și este relativ imobil în sol.

NovaTec® Classic are procesul de nitrificare încetinitiar azotul nitric este eliberat lent. Ca urmare, disponibilitatea azotului este adaptată la cerințele plantelor, eficiența azotuluidar și a celorlalte elemente nutritive din compoziția îngrășămintelor este crescută. Mai mult decât atât, cercetarea a arătat că prezența inhibitorului de nitrificare DMPP crește randamentul de utilizare a fosforului de peste 5 ori și, de asemenea, al microelementelor Zn, Cu, Fe, Mn de 2-3 ori față de îngrășămintele clasice.

Fertilizare inteligentă în primavara 2022

Pentru fertilizarea din primăvarămenținem aceeași linie de nutriție adaptată și venim în întâmpinarea fermierilor cu îngrășăminte cu uree inhibată ce conțin LIMUS  – complex cu doi inhibitori de urează:  GAMA NEXUR  și AIRTEK.

De reținut ca produsele cu inhibitori de nitrificare și inhibitori de urează depășesc performanța îngrășămintelor clasice, chiar cu doze mai reduse la hectar, până la 50% mai puțin.

Totodată, inhibitorii din îngrășămintele  pe care NATUREVO le are în portofoliu, cum ar fi DMPP, NBPT, NPPT sunt recunoscuți și pentru reducerea emisiilor de amoniac în atmosferă și cantitățile de nitrați/nitriți în sol si apă.

Fertilizanții foliari, de nelipsit în actualele condiții 

În afară de soluția de stimulare a semințelor care se realizează odată cu tratamentul obișnuit, avem la îndemână și un produs cu valori multiple: Basfoliar Triple Flo – un fertilizant pe bază de  Zn – 33%, Mn – 22% si Cu – 9% într-o formulare de înaltă performanță. 

În toamnă, culturile de rapiță au nevoie de o fertilizare cu bor pentru a se evita crăparea tulpinilor și instalarea unor boli foarte periculoase precum Phoma, Verticillium, Botrytis etc și previne atactul de bacterii. Pe langă celelalte efecte benefice, borul mărește rezistența plantelor la ger cu 2-3 °C. Nu toate tipurile de bor sunt la fel de ușor asimilabile pentru plante. Produsele cu bor care au în compoziție polioli sunt cele care fac diferența. Poliolii reprezintă un complex de substanțe organice naturale, cu efecte stimulatoare pentru toate procesele fiziologice din plante și de transfer accelerat al borului în plante; Polyactiv B este un produs care a facut diferența în cultura de rapiță, aplicat atât în toamnă, cât și în primăvară. 

Zincul determină creșterea cantităților de auxine, responsabile pentru dezvoltarea  unui aparat radicular mai puternic. Produsul pe bază de zinc care are o acțiune foarte puternică este Polyactiv Zn. 

Polyactiv Mn are rol în parcurgerea perioadei de iarnă și mărirea rezistenței plantelor și creșterea potențialului productiv al culturii. Așadar, cele mai bune practici de management agricol încep cu utilizarea  ingrasamintelor inteligente, perfect adaptate condițiilor actuale de mediu și reglementate de Uniunea Europeană.

Adoptarea tehnologiilor moderne este benefică atât din punct de  vedere economic, cât și ecologic pentru fermier. Integrarea acestor practici în cadrul fermelor crește potențialul de producție al culturilor, eficiența intrărilor și îmbunătățește profitul. 

Astfel, oferta de produse NATUREVO pentru fermierii care vor sa aplice tehnologii performante este diversificată și adaptată unei agriculturi profitabile. Nu este ușor să renunțăm la obiceiurile vechi și să aplicăm ceva modern, dar când o facem, culturile vă vor răsplăti prin producții ridicate și profitabile.

Apelați la echipa NATUREVO și alegeți să fertilizați inteligent și profitabil! 

Distribuie pe: