Pregătirea culturilor în toamna secetoasă a lui 2024
În contextul unui an agricol marcat de secetă, cum este toamna anului 2024, pregătirea culturilor necesită o abordare adaptată la…
În contextul unui an agricol marcat de secetă, cum este toamna anului 2024, pregătirea culturilor necesită o abordare adaptată la condițiile climatice și economice actuale.
Lipsa precipitațiilor și seceta pedologică extremă impun măsuri specifice pentru a asigura germinarea semințelor și dezvoltarea plantelor.
Chiar dacă fermierii sunt descurajați de toată situația actuală, aceștia își găsesc aproape mereu energia pentru a merge mai departe, pentru a produce hrană pentru populație.
Agricultura din ultimii 10 ani ne-a pus la mari încercări și ne pune în continuare, dar poate astfel ne vom adapta mai mult, atât la nivel de cunoștințe si practică, cât și la nivel de dotări (irigații).
Fermierii își continuă activitatea în fiecare campanie agricolă, dar de fiecare dată cu mai multă pregătire și cu soluții mai adaptate. Chiar dacă de cele mai multe ori istoria din agricultură nu ne învață mare lucru, în continuare vom detalia pașii importanți pentru pregătirea culturilor în această toamnă, explicând fiecare etapă și adaptările necesare în contextul actual.
Înainte de orice intervenție mecanică sau chimică, analiza solului este punctul de pornire în această toamnă secetoasă, cu atât mai mult cu cât de pe solele pe care urmează să se semene nu s-au recoltat producții ridicate. Acest fapt poate însemna că terenul respectiv are rezerve de nutrienți disponibile pentru următoarea cultură.
Acești nutrienți pot fi eliberați/deblocați aplicând soluțiile potrivite. În lipsa unor precipitații suficiente, corectarea pH-ului solului devine și mai importantă pentru a optimiza absorbția nutrienților.
Dacă analiza indică un pH acid, aplicarea carbonatului de calciu este recomandată pentru a echilibra solul. În plus, analizele de sol servesc și in situația în care fermierii aplică pentru elibererea certificatelor de carbon.
Pentru acuratețe și siguranța rezultatelor, analizele solului trebuie făcute la un laborator acreditat MADR și RENAR, așa cum este Minear Laboratoare.
În anii secetoși, solul poate deveni compact și sărac în materie organică, ceea ce afectează negativ germinarea și creșterea plantelor.
Utilizarea carbonatului de calciu micronizat și granulat nu doar că îmbunătățește structura solului, dar crește și capacitatea acestuia de a reține aer și apă. Adăugarea unei doze de 300 sau 500 Kg/ha Calciprill® asigură o mai bună absorbție a nutrienților, asigură fertilizarea cu calciu activ, dar și activarea microorganismelor benefice din sol.
În plus, aplicarea unei doze optime de Calciprill® pentru solurile acide va ajuta la menținerea unui pH optim, facilitând accesul plantelor la nutrienți în condiții de umiditate redusă.
De exemplu, dl Ing. Marian Coneac a avut un spor de producție de 700 kg/ha la cultura de rapiță după ce a aplicat 500 kg/ha de Calciprill® la înființarea culturii.
De asemena, a obtinut 7.2 tone/ha la grâul de sămânță si o producție normală la cultura de porumb într-un an cu secetă. Mai multe detalii aici.
Acestea sunt doar câteva exemple de rezultate obținute după ce s-a aplicat produsul Calciprill®.
Pe solurile cu pH ridicat, acolo unde salinitatea provine din sodiu, se va aplica Omya Sulfoprill® pentru a înlocui ionii de sodiu cu ionii de calciu. Chiar daca nu are loc o scădere a pH-ului, plantele vor avea comportamentul ca intr-un sol cu pH neutru, adică vor fi productive.
În anii cu secetă severă, rotația și diversitatea culturilor devine și mai importantă. Practica de a alterna culturile ajută la reducerea riscului de epuizare a solului și de acumulare a dăunătorilor specifici. În plus, rotația corectă a culturilor poate contribui la o utilizare mai eficientă a resurselor disponibile în sol.
De exemplu, alegerea unor culturi leguminoase care ajută la captarea azotului atmosferic (soia, mazăre. fasole), compensează într-o oarecare măsură lipsa azotului sintetic. Cantitatea de azot fixată de aceste culturi variază, în principiu, între 100 și 300 Kg N/ha.
Cultivarea acestor tipuri de culturi poate reprezenta o cale mai accesibilă pentru a fertiliza solul cu azot, dar conform diagramei lui Mulder, trebuie să avem intotdeauna în vedere nutriția echilibrată a culturilor și este necesar să intervenim cu fertilizanții potriviți situației din sol.
Pregătirea solului pentru semănatul de toamnă în condiții de secetă necesită o abordare atent planificată, care să includă atât tehnici tradiționale, cât și adaptări moderne pentru situația actuală.
Analiza detaliată a solului, ameliorarea solului și tehnicile ajustate de pregătire a patului germinativ sunt esențiale pentru a maximiza șansele unei culturi reușite. Prin rotația culturilor și conservarea umidității solului, fermierii pot începe cu mai multă încredere această campanie agricolă care se arată destul de dificilă.
În cazul culturii de rapiță, în zonele din sud-vest, sud si sud-est, care nu au rezervă de umiditate, recomandarea este să se întârzie cu semănatul până la inceputul lunii octombrie dacă nu există precipitații prognozate.
Chiar și culturile de cereale păioase pot fi semănate spre sfârșitul epocii optime, la finalul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. Clima din ultimii ani ne-a arătat că iernile sunt foarte blânde, s-au decalat până în ianuarie sau au disparut cu totul, astfel sunt șanse ca plantele să se dezvolte în condiții aproape de optim.
Știm că munca dumneavoastră, a agricultorilor, este una plină de dedicare și perseverență. Echipa NATUREVO vă este alături cu sfaturi utile și soluții mai adaptate acestor schimbări climatice agresive!
Ing. Mihaela Radu
Dir. Marketing Naturevo
02.09.2024