Ce tratamente facem iarna la pomii fructiferi
Iarna este momentul ideal sa pregatim pomii fructiferi pentru un nou sezon de vegetatie sanatos si productiv. Aplicarea tratamentelor de…
Romania este o tara cu un mare potential agricol, cu diverse tipuri de soluri care se incadreaza in diferite grade de fertilitate.
In functie de tipul de sol trebuie sa aplicam strategii diferite de lucrari ale terenului si de fertilizare, pe care le vom explora in randurile de mai jos.
In campiile Baraganului, sudul si nord-estul Moldovei, Dobrogea, vestul tarii (Campia de Vest) sunt mai intalnite cernoziomurile (denumiri noi – faeoziomuri).
Acestea sunt solurile cele mai fertile, cu un conținut relativ ridicat de humus, de obicei bine structurate și cu o buna capacitate de retinere a apei.
Au, in general, un pH neutru spre slab alcalin, ceea ce le face potrivite pentru o varietate de culturi, inclusiv grau, rapita, porumb, floarea-soarelui si leguminoase.
Desi fertilitatea naturala este ridicata, este importanta monitorizarea echilibrului aero-hidric din sol, al fosforului si potasiului si, in mod deosebit, al microelementelor (de exemplu, zinc, mangan, cupru etc.), deoarece consumul intensiv de nutrienti al anumitor culturi poate duce la deficiente sau carențe pe termen lung.
De-a lungul apelor curgatoare (Dunare, Olt, Mures etc.) si in zonele de lunca sunt soluri aluvionare.
Acestea s-au format prin depunerea de aluviuni, au textura variabila si fertilitate neuniforma. In general, au nevoie de masuri pentru imbunatatirea regimului aero-hidric.
Sunt potrivite pentru culturile irigate, dar necesita masuri de corectie impotriva salinizarii pentru imbunatatirea fertilitatii (ingrasaminte organice, cu eliberare controlata etc.)
Aceste soluri permit cultivarea de culturi in sistem irigat (legume, plante furajere) si au nevoie de fertilizari repetate. Este esentiala monitorizarea pH-ului si conținutului de saruri, precum si a echilibrului aero-hidric.
In zonele de dealuri și podisuri (Transilvania, Podisul Moldovei) avem soluri brune, brune-roscate si chiar podzoluri.
Acestea sunt soluri cu un conținut moderat de materie organica. pH-ul este slab acid catre acid, ceea ce impune corectarea pH-ului si apoi cultivarea plantelor precum cartoful, vita de vie, pomii fructiferi, cerealele, porumbul etc.
Aceste soluri necesita gestionarea atenta a nutrientilor si a apei, iar aplicarea periodica de amendamente va corecta aciditatea si imbunatati structura si caracteristicile aero-hidrice.
In zonele de dealuri, acoperind o buna parte din zona Subcarpatilor, avem solurile argiloiluviale.
Au disponerea orizontala stratificata, cu un orizont superior saracit in nutrienti, argila acumulandu-se mai la adancime.
Au un pH mediu acid, iar fertilitatea naturala este moderata sau scazuta fata de cernoziomuri.
Aceste soluri sunt mai putin productive si necesita aplicarea de fertilizari cu produse speciale si, eventual, amendamente, pentru a sustine productivitatea culturilor agricole.
Solurile rendzinice s-au format direct pe materialul parental, inclusiv parti ale Podisului Transilvaniei si Dobrogea.
In general, au un pH alcalin si un continut ridicat de calciu.
Sunt mai sensibile la eroziune, iar fertilitatea lor este limitata de alcalinitatea ridicata, care poate bloca disponibilitatea anumitor nutrienti (cum ar fi fosforul și fierul si in general microlementrele care sunt idisponibile le pH alcalin). Aici intra si solurile pseudorendzinice, formate pe marne calciforme.
Fermierii care lucreaza aceste soluri trebuie sa monitorizeze micronutrientii si sa intervina cu fertilizari adaptate. Calciul trebuie echilibrat prin aplicarea de sulf si aplicarea periodica de ingrasaminte organice pentru a preveni blocarea altor nutrienti.
In multe zone din sudul Olteniei si al Munteniei (Campia Olteniei), exista soluri nisipoase (psamosoluri), care au un continut foarte scazut de materie organica si o capacitate redusa de retinere a apei si a nutrientilor.
Aceste soluri au nevoie de fertilizare intensa si irigatii pentru a sustine productivitatea si, in plus, de corectarea capacitatii de absorbtie a apei.
Pe aceste soluri este recomandata cultivarea plantelor adaptate, cum ar fi cartoful timpuriu sau anumite legume.
Aplicarea amelioratorilor de sol si a fertilizantilor cu eliberare controlata, cum ar fi NovaTec® Classic, ajuta la imbunatatirea fertilitatii si la obtinerea unor productii ridicate.
In plus, aplicarea de Sulfoprill® ajuta in mod deosebit la corectarea caracteristicilor fizico-chimice ale solului: capacitatea de retinere a apei, pH-ul, aeratia solului, suma bazelor schimbabile, CSC (capacitatea de schimb cationic).
Regiunile de campie si zonele joase din vestul si sudul tarii sunt ocupate de soluri cu argila gonflabila (vertisoluri), care au o textura argiloasa, ce le confera o capacitate ridicata de retinere a apei, dar pot deveni greu de lucrat cand sunt foarte uscate sau saturate de apa.
Starea lor tinde sa fie compacta (se taseaza usor), necesitand lucrari de afanare.
Aceste soluri necesita o gestionare atenta a irigatiilor si aplicarea periodica de ingrasaminte organice si calciu pentru a mentine structura solului. Sunt potrivite pentru culturi de camp si necesita ameliorare pentru a preveni tasarea.
Indiferent de zona unde lucrati terenul, pentru a obtine productii maxime de la materialul semanat trebuie sa cunoasteti exact tipul de sol si resursele nutritive disponibile.
Analizele de sol ofera date clare pentru elaborarea unui plan de fertilizare adaptat nevoilor specifice ale fiecarei ferme.
La Minear Laboratoare puteti obtine informatii detaliate despre:
Cu ajutorul unui raport complet, specialistii NATUREVO va pot furniza un plan personalizat de fertilizare, optimizand resursele, imbunatatind sanatatea solului si asigurand o crestere durabila a productiei.
Analizele de sol sunt o investitie inteligenta, intrucat costul acestora este compensat de beneficiile imediate.
Identificand necesarul exact de nutrienti, veti reduce costurile cu inputurile, evitand aplicarea excesiva de fertilizanti si optimizand fiecare interventie.
Aceasta abordare nu doar ca va ajuta sa economisiti resurse, dar veti maximiza si profitul prin cresterea productiilor si a sanatatii solului pe care il lucrati.
Daca inca nu cunoasteti resursele solului pe care il lucrati, va puteti programa aici pentru analize simple sau analize complexe de sol si veti fi contactat de echipa MINEAR in cel mai scurt timp posibil.
Analize sol, Cartare agrochimica | Minear Laboratoare
18.11.2024
Echipa Naturevo