Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Arsurile solare ale culturilor agricole

Arsurile solare sunt o problemă reală datorată schimbărilor climatice. În fiecare an, în contextul schimbărilor climatice, arsurile solare provoacă daune în culturile agricole. Pierderile de recoltă pot ajunge în anumite zone și în special la culturile sensibile chiar și la 40 – 50%, de exemplu în cazul fructelor și legumelor care-și pierd calitatea și devin nevandabile.

 

Care sunt cauzele arsurilor solare?

Energia luminii solare poate provocă arsuri pe suprafața foliajului sau a fructelor expusă la soare. Efectul de incălzire al luminii solare datorat radiațiilor infraroșii (IR), combinat cu efectul nociv al ultravioletelor (UV) sunt principalele cauze ale arsurilor solare. În plus, în cazul fertilizării neraționale, în mod deosebit cu azot, se crează dezechilibre în creșterea și dezvoltarea plantelor; acestea se alungesc, devin mai sensibile la cădere iar acolo riscul de arsuri solare este major deoarece zona umbrită de la bază este expusă brusc la soare.

Se cunosc câteva tipuri de arsuri solare:

1. Arsuri necrotice care apar prin expunerea directă la soare a țesuturilor plantelor și când temperatura la suprafața țesuturilor atinge peste 50-60°C cumulat cu un timp de expunere de peste 10 – 15 minute. Apar în general în perioadele calde ale verii și sunt ireversibile.

2. Arsuri de tip browning (brunificare) care apar în general la temperaturi mai reduse de 35-45°C cu un timp de expunere mai îndelungat, de peste o oră. Acest tip de arsuri pot fi tratate dacă se intervine la timp, deoarece țesutul nu este afectat în profunzime ci doar la suprafață.

3. Arsuri foto-oxidative care apar inițial ca albiri ale țesuturilor expuse brusc la lumina solară, ulterior putând evolua spre brunificari sau necroze. Acest tip de arsuri apar chiar la temperaturi scăzute de cca 30 -35°C și apar de obicei după perioade cu nebulozitate ridicată urmate brusc de perioade însorite sau în cazul căderii cerealelor când zona umbrită este expusă brusc luminii solare directe. Și acest tip de arsuri poate fi tratat dacă se intervine imediat.

 

Opțiuni de protecție împotriva radiației solare

Există mai multe posibilități de intervenție în culturile agricole care pot fi afectate de arsurile solare. Astfel, preventiv se poate interveni pentru echilibrarea nutriției cerealelor cu azot, fosfor, potasiu plus oligo și microelemente astfel încât plantele să devină treptat rezistente în fața expunerii radiației solare prin sinteză în cantități ridicate de caroten la nivelul frunzei sau a țesuturilor.

Utilizarea în tratamente a produselor care stimulează sau protejează graunciorii de clorofilă, precum și a celor care măresc fluxul citoplasmatic, previn apariția arsurilor pe frunze.

În acest scop, în portofoliul Naturevo sunt incluse o serie de produse care pot fi folosite pentru a preveni arsurile solare precum fertilizanții speciali din gama EVO: CODICEVO, ENERGEVO, MATUREVO, REZISTEVO, FINALEVO, FIGHTER PHOS. Prin efectele lor, aceste produse echilibrează nutritiv plantele ajutând la întărirea lor în față factorilor de stres abiotic.

De asemenea, pentru a mări viabilitatea polenului în caz de arșiță și pentru a prelungi perioada de fecundare a florilor se recomandă produsele EVOBOR, BORO-ET și ALGOBOR.

Un alt produs cu efect preventiv dar și curativ împotriva radiațiilor solare este OVIPRON TOP, pe bază de ulei parafinic înalt rafinat, care protejează foliajul împotriva razelor solare și, în plus, reglează balanța hidrică a plantelor, reducând evapo-transpirația.

Tot curativ se poate interveni cu produse care protejează plantele expuse la radiația solară sau în cazul producerii acestora cicatrizează zonele afectate rapid protejând planta și de arsurile ulterioare. Produsele care pot fi folosite sunt COPFORT, KERAFOL, KERAFOL EVO, KERAMIN K precum și EVOPIN un produs pe bază de rășină de pin care are efect direct de protecție împotriva radiațiilor și de protejare a țesuturilor expuse.

Distribuie pe: