Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

De ce trebuie să asigurăm calitatea apei pentru tratamentele fitosanitare?

Riscurile folosirii apelor de tratat necorespunzătoare în tratamentele fitosanitare

 

În tratamentele fitosanitare din agricultură cea mai importantă resursă este apa.

Cu toate acestea, fermierii nu iau în considerare calitatea apei pentru tratamentele fitosanitare și riscurile asociate.

Aceste omisiuni pot reduce major producția agricolă, prin reducerea eficacității tratamentelor fitosanitare și/sau sensibilizarea plantelor la soluțiile cu care se tratează.

Din cauza cantităților scăzute de precipitații din ultimii ani, nivelul apei din pânza freatică a scăzut considerabil, rezultând o concentrație mai mare a nivelului de săruri și cationi, ceea ce duce la o duritate mai mare a apei de tratat, dar si la un pH mai ridicat.

 

Sursele de Apă de Tratat în Agricultură și Riscurile Asociate

 

Există diverse surse de apă de tratat utilizate în agricultură, printre care se numără forajele, apele curgătoare, băltile și iazurile sau apa curentă (apa de la robinet). Fiecare dintre aceste surse prezintă caracteristici specifice, iar ignorarea acestora poate duce la consecințe negative în tratamentul fitosanitar.

 

  1. Forajele: Apa provenită din foraje poate avea o temperatură scăzută, între 5 și 8 grade Celsius și are un conținut ridicat de săruri sau cationi. Temperatura poate afecta eficacitatea tratamentelor fitosanitare și poate provoca fitotoxicitate, iar conținutul în săruri și cationi blochează o mare parte din substanțele de tratament, dimunuând major eficacitatea acestora.

 

  1. Apele curgătoare au ca principală problemă existența coloizilor (argilă) și posibil un conținut ridicat de săruri sau cationi.

 

  1.  Bălțile și iazurile: Calitatea apei din aceste surse poate varia considerabil în funcție de factori precum: sursa, nivelul de poluare sau de contaminare și nivelul de turbiditate.

 

  1. Apa curentă are în general un conținut ridicat de săruri/cationi și de multe ori un conținut prea ridicat de clor.

 

Utilizarea apei de tratat fără testarea și tratamentul adecvat poate duce la probleme fitosanitare și sensibilizarea crescută în rândul plantelor.

 

Soluții și măsuri pentru corectarea apei utilizate la tratamentele fitosanitare

 

Pentru a minimiza riscurile asociate utilizării apelor de tratat necorespunzătoare, fermierii trebuie să adopte următoarele măsuri:

 

  • Testarea Calității Apei: Pentru fiecare sursă de apă de tratat, este esențial să se efectueze teste regulate pentru a evalua parametrii de calitate, cum ar fi pH-ul, conținutul în săruri, cationi, coloizi, clor.

 

  • Îmbunătățirea calității apelor de tratat. În cazul în care apa de tratat prezintă un conținut ridicat de săruri și cationi, se recomandă utilizarea unor produse specifice (a nu se confunda cu produse pentru corectarea pH-ului), precum EVORIGHT PLUS – adjuvant care îmbunătățește major calitatea apei pentru tratament și eficacitatea acestuia.

 

Pentru a asigura transferul produselor de tratament în plante se recomandă utilizarea unor produse care măresc atât viteza de dispersie, umectare, penetrare și translocare. Recomandăm în acest sens produsul WETCIT NEO – un adjuvant care permite o umectare, dispersie și penetrare mult îmbunătățite. Datorită tehnologiei ORONEO®, translocarea substanțelor are loc atât acro, cât și bazipetal.

 

  • Ca să se realizeze o soluție de tratament conform rețetarelor și să se evite pierderea din substanțe sau neuniformitatea tratamentului, trebuie evitată formarea spumei la realizarea soluțiilor de tratament. SPUMA STOP este produsul care reduce spuma și se introduce primul în soluție.

 

  • Diminuarea conținutului de coloizi și aducerea temperaturii apei la nivelul mediului înconjurător: Pentru apele cu temperatură scăzută, între 5 și 8 grade Celsius, dar și pentru apele curgătoare, se recomandă stocarea apei cu cel puțin o zi înainte într-o cisternă sau vas tampon pentru a permite încălzirea la temperatura mediului ambient, respectiv pentru sedimentarea coloizilor sau colectarea apelor în bazine de retenție (cea mai bună este apa de ploaie).

 

Concluzie

 

Prin implementarea acestor soluții, fermierii pot reduce riscurile asociate utilizării necorespunzătoare a apelor de tratat și pot asigura o producție agricolă mai sănătoasă și mai eficientă.

Chiar dacă fermierii apelează la aceleași surse de apă, calitatea acesteia se poate deteriora/schimba în timp și este nevoie de o reevaluare permanentă a calității (cel puțin de două ori într-un ciclu de vegetație, primăvara și toamna).

Contactați echipa de specialiști NATUREVO pentru a vă asigura că apa are calitatea potrivită pentru tratamentele fitosanitare!

Puteți testa calitatea apei de tratat în laboratorul MINEAR.

 

Ing. Mihaela RADU – Dir. Marketing NATUREVO

29.03.2024

Distribuie pe: