Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Manganul în nutriția plantelor

Rolul manganului în nutriția plantelor

 

În lumea agriculturii de astăzi, nutriția plantelor nu este doar o verigă tehnologică, ci și o artă, iar în spatele unei culturi agricole care arată ca în poze, se află o serie de elemente nutriționale aflate în echilibru, printre care se numără și manganul. Da, acest mic element, care nu este atât de utilizat în nutriție, joacă un rol foarte important în sănătatea plantelor și în randamentele culturilor.

 

Manganul și importanța sa în fotosinteză și producție

 

Manganul este un nutrient esențial pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Este implicat în numeroase procese metabolice, inclusiv în activitatea fotosintetică, respirație și sinteza proteinelor.

Frunzele plantelor care suferă de o deficiență de mangan prezintă pete și dungi clorotice care se dezvoltă în nuanțe de gri-albăstrui sau maro, care se unesc. Aceste simptome sunt observate în special pe frunzele tinere și cele aflate în partea centrală a plantei. De asemenea, frunzele pot fi încovoiate sau pot lua o poziție coborâtă când petele devin mai intense, iar creșterea plantelor este afectată, fiind încetinită.

 

Manganul în sol

 

Manganul are o solubilitate redusă în sol. Deficiența de mangan tinde să apară pe solurile alcaline și pe cele cu indice ridicat de fosfor blocat, precum și în solurile cu un conținut ridicat de materie organică.

 

Culturile cu cerință ridicată de mangan

 

Grâul și soia sunt specii cu o cerință ridicată privind aprovizionarea cu mangan. Manganul mărește absorbția de fosfor și calciu.

La cultura de grâu, carența de mangan apare deseori ca petice de grâu palid într-o cultură verde, iar aceasta poate afecta negativ producțiile prin diminuarea numarului și dimensiunii spicelor. Prin urmare, asigurarea unei surse adecvate de mangan pentru plante este esențială pentru obținerea unor culturi sănătoase și ridicate.

 

ATENȚIE! În solurile acide sau tasate pot apărea compuși toxici cu Mangan, care nu sunt folositori plantelor! În acest caz, este recomandată corecția de urgență a solurilor acide și evitarea tasării.

Solurile cu un pH acid se pot corecta prin aplicarea produsului Calciprill®, în doză de 500 kg/ha, pentru corecția a 0.5 puncte de pH.

 

Basfoliar® 36 Extra și Basfoliar Triple Flo

 

Basfoliar® Triple Flo este un fertilizant foliar cu un conținut ridicat de mangan de 22%, Zn 33% și Cu 9%. Datorită formulării (suspensie lichidă) și a dimensiunii foarte mici a particulelor (sub 10 microni), plantele pot absorbi integral microelementele din produs.

Basfoliar® 36 Extra, fertilizantul foliar lichid azotos, cu conținut mare de magneziu și oligoelemente, conține, printre altele, și 1% mangan și oferă o dezvoltare semnificativă a plantelor și o creștere a randamentului la toate culturile unde este aplicat.

 

Polyactiv Mn

 

Polyactiv Mn este un fertilizant foliar relativ nou pe piața din România, formulat special pentru a satisface nevoile de mangan ale plantelor într-un mod eficient și sustenabil. Acest produs unic combină sulfatul de mangan cu polioli, asigurând o absorbție și o translocare rapidă a manganului în plantă, în timp ce minimizează reziduurile și necesită un timp de pauză redus.

 

Avantajele Polyactiv Mn în nutriția plantelor

 

  • Absorbție și translocare rapide: Datorită acțiunii poliolilor, manganul din Polyactiv Mn este absorbit și distribuit rapid în întreaga plantă, asigurând o nutriție echilibrată și uniformă.

 

  • Eficiență sporită: Formula inovatoare a Polyactiv Mn maximizează activitatea fotosintetică, respirația și producția de biomasă, conducând la randamente mai mari și de calitate superioară.

 

  • Conveniență în utilizare: Polyactiv Mn poate fi aplicat foliar la diferite culturi agricole, în doză de 2,5 litri/ha în combinație cu alte produse de protecție a plantelor și fertilizanți foliari, ceea ce îl face ușor de integrat în practicile agricole curente.

 

  • Efect sistemic: Prin distribuția sa sistemică, Polyactiv Mn corelează eficient carențele de mangan din plante, asigurându-se că acestea beneficiază de nutriția de care au nevoie pentru a crește sănătoase și viguroase.

 

 

Foarte important de reținut

 

Manganul este esențial pentru sănătatea plantelor și pentru obținerea unor recolte bogate. Cu Basfoliar® 36 Extra și Polyactiv Mn, fermierii au la dispoziție o soluție eficientă și convenabilă pentru a satisface nevoile de mangan ale culturilor lor.

Prin combinarea tehnologiei inovatoare pe bază de polioli cu beneficiile nutritive ale manganului, Basfoliar® 36 Extra și Polyactiv Mn reprezintă alegerea ideală pentru agricultura de astăzi, aducând cu sine promisiunea unor culturi mai sănătoase, prospere și profitabile.

 

Contactați specialistul NATUREVO din zona dumneavoastră pentru oferta personalizată!

 

Lista reprezentantilor poate fi accesata aici – https://www.naturevo.ro/contact/

Distribuie pe: