Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Atenție la carențele de BOR din culturile agricole

 

Rolul vital al borului la culturile agricole

 

Borul este un micronutrient esențial pentru sănătatea plantelor și randamentul culturilor agricole. Acest mineral, deși necesar în cantități mici, are un impact major asupra proceselor fiziologice și de creștere ale plantelor.

Este un element cu migrare lentă atât în sol cât și în plantă.

Deficitul de bor poate avea efecte semnificative asupra culturilor agricole. Lipsa acestuia poate afecta negativ sănătatea și productivitatea plantelor.

Unul dintre primele semne ale deficitului de bor în plante este apariția unor deformări ale frunzelor și a tulpinilor. Frunzele pot deveni galbene și uscate la margini, iar tulpinile pot prezenta crăpături și umflături.

 

 

Beneficiile borului în nutriția plantelor

 

  • Integritate celulară și rezistență la stres: Borul stabilizează membranele celulare, contribuind la rezistența plantelor la stresul osmotic și schimbările de mediu.

 

  • Metabolismul carbohidraților: Borul este esențial în metabolismul plantelor, favorizând sinteza și utilizarea acestora pentru creșterea și dezvoltarea plantelor.

 

  • Diviziune celulară și formare de țesuturi: Este necesar pentru diviziunea celulară și formarea de noi țesuturi pe tot parcursul vegetației.

 

  • Asimilarea calciului: Contribuie la asimilarea calciului în plante, esențial pentru celulă, rezistența la boli și stres.

 

  • Stimularea reproducerii: Borul stimulează organele de reproducere ale plantelor, având un rol crucial în procesul de polenizare și formare a semințelor/fructelor.

 

 

Influența borului asupra culturilor agricole

 

  • Floarea-soarelui: Borul accelerează germinarea polenului, stimulează dezvoltarea radiculară și promovează formarea adecvată a florilor și a semințelor. Lipsa acestuia poate duce la o creștere încetinită și la deformări ale florilor și semințelor.

 

  • Rapiță: Borul este esențial pentru formarea semințelor în silicve, pentru dezvoltarea ramificațiilor și pentru rezistența la temperaturi scăzute. Deficitul de bor poate duce la înflorire prematură și la scăderea rezistenței plantelor la îngheț. Aplicarea unei doze de 2 l/ha în toamnă, crește rezistența plantelor la îngheț cu 2-3 grade.

 

  • Cerealele păioase și porumbul: Borul influențează dezvoltarea și formarea spicelor/spiculețelor, susține creșterea radiculară și previne deformările și necroza frunzelor. Carența de bor poate afecta în mod negativ producția și calitatea recoltelor.

 

 

Soluții eficiente de îmbunătățire a producțiilor

 

Naturevo oferă soluții eficiente, precum POLYACTIV B și EVOBOR, cu valențe multiple pentru sănătatea și creșterea plantelor.

POLYACTIV B contine o formulare cu polioli ce asigură penetrarea mai rapidă în plantă de cca. 3 ori și transolcarea borului de trei ori mai repede.

Are un conținut ridicat de bor – 9% (w/v), cu absorbție rapidă, formulat special pentru aplicare foliară.

 

 

Foarte important de reținut

 

Carența de bor poate avea consecințe grave asupra culturilor agricole, impactând negativ randamentul și sănătatea acestora. Avantajele aplicării produselor pe bază de bor sunt multiple și esențiale pentru fermieri. POLYACTIV B si EVOBOR diminuează populațiile de bacterii patogene și cresc rezistența plantelor la stres.

Prin monitorizarea constantă a nivelurilor de bor din sol și utilizarea adecvată a îngrășămintelor și a produselor foliare cu bor, agricultorii pot preveni și remedia eficient deficiențele de bor. Astfel, asigură o creștere sănătoasă a plantelor și un nivel crescut al recoltei.

 

Autor: ing. Răzvan Rădulescu

Data: 11.03.2024

 

Contactați echipa noastră de vânzări pentru cele mai eficiente soluții pe bază de bor și pentru a primi consultanță personalizată fermei dumneavoastră!

 

Distribuie pe: