Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Controlul AMBROZIEI în România, la fel de important ca și controlul diabetului

Cea mai răspândită dintre speciile aparținând genului Ambrozia, o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei. O singură plantă poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grâunciori de polen și până la 30000 de semințe, în perioada iulie-octombrie. Persoanele sensibile pot fi afectate chiar și la 1-2 grâunciori de polen/m3 de aer.

Semințele își păstrează germinația până la 40 de ani. În România, ambrozia este răspândită în toate zonele. 

Ambrozia determină rinita alergică denumită ”febra fânului”. În România, peste 480000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, prezentând rinoconjunctivită, care în timp evoluează spre astm. Populația activă este afectată în procent de cca. 5.5% de alergia la ambrozie. Aceasta indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. 

 

Combaterea ambroziei în faze mai avansate de vegetație este destul de dificilă. Este important ca planta să fie combătută înainte de inflorire, pentru a evita răspândirea polenului. Sunt situații în care în anumite locuri se scapă de sub control și ajung la inflorire, dar tot trebuie intervenit pentru distrugerea plantelor, în vederea evitării răspândirii semințelor. 

 

Cum scapam de ambrozie

 

În culturi se întâlnesc puține exemplare de Ambrosia pentru că specia este controlată de un număr foarte mare de erbicide aplicate atât preemergent, cât și postemergent. Cele mai multe exemplare se întâlnesc pe marginea drumurilor, canalelor și de acolo răspândesc polenul și ulterior semințele. 

Posesorii de drumuri de exploatație, canale de irigație, dar și autoritătile locale trebuie să se implice în combaterea timpurie a infestărilor cu Ambrosia. Această acțiune se desfășoară în lunile mai, iunie, iulie.

 

Metoda de combatere a ambroziei

Cea mai eficientă metodă adoptată de NATUREVO a fost tratamentul postemergent înainte de inflorire, cu o combinație de Glifosat 1% (1 litru la 100 litri de apă), plus WETCIT 0.2% (200 ml la 100 l de apă). Translocarea soluției are loc foarte rapid, iar moartea plantelor are loc în cel mult 2 săptămâni. În cazul în care apa este dură sau are pH neutru spre (și) alcalin, se recomandă să se introducă de la început produsul EVORIGHT PLUS 0.1 – 0.2%. Dacă se corectează apa cu EVORIGHT PLUS, concentrația de WETCIT se diminuează la 0.1%.

 

Combaterea ambroziei este mult mai importantă acum, în perioada pandemiei, când persoanele infectate cu virusul SARS-COV2 și post-infecție au afectate alveolele pulmonare. Polenul de ambrozie poate agrava foarte mult boala. 

 

NATUREVO, prin programele sale de intervenție asupra organismelor dăunătoare din natură, participă activ la menținerea sănătății populației. 

 

Apelati la echipa NATUREVO pentru un control eficient al Ambroziei!

Distribuie pe: