Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Evoright Plus – mai mult decât un simplu corector de pH

Îmbunătățește semnificativ calitatea apei pentru tratat

Atunci când vorbim de tratamentele fitosanitare, calitatea apei utilizate este un element extrem de important, iar acest aspect este deseori neglijat de majoritatea fermierilor. Produsele de protecție a plantelor sunt foarte sensibile atunci când la aplicare nu se foloseste apă de calitate și de aceea este foarte important să se realizeze o sumară analiză a parametrilor apei care este folosită la tratamente. 

Există trei indicatori esențiali care definesc calitatea apei din punct de vedere agronomic:

  • turbiditatea; 
  • duritatea  sau în  unele cazuri salinitatea; 
  • pH -ul apei.

 

Dacă în ce privește turbiditatea lucrurile sunt oarecum simple; ea poate fi corectată ușor prin filtrare, în ceea ce privește duritatea sau salinitatea lucrurile se complică, deoarece sărurile din apă pot genera în combinațiile cu pesticidele compusi inactivi sau chiar toxici din punct de vedere al protecției plantelor, iar tratamentul este compromis.

Un exemplu clasic în acest sens este blocarea glifosatului în prezența sărurilor de calciu, fapt care în condițiile unei durități a apei de peste 40 grade germane îi reduce imediat activitatea la jumatate. Rezolvarea în acest caz este: ori dublarea dozei ceea ce este extrem de costisitor, ori mai simplu si eficient corectarea apei cu EVORIGHT PLUS.

De asemenea, pH-ul apei poate schimba compoziția, dar și durata de viață a pesticidelor și astfel tratamentele să devină ineficiente. Există un parametru care se numește viteza de înjumătățire a pesticidelor și care este rezultatul hidrolizei alcaline a substanțelor active. Acest parametru variază extrem de mult în corelație directă cu pH-ul apei. De exemplu substanța activă captan. Viteza de înjumătățire a captanului este de aproximativ 10 minute la un pH al apei de peste 8 unitați. Un calcul sumar ne arată că dacă timpul de umplere al rezervorului este de 5-6 minute și deplasarea până la parcela de lucru este de 7-8 minute, practic, când se începe tratamentul doza aplicata este sub jumătate, iar după încă 10 minute de lucru ajunge sub un sfert. Asadar, risipă de produs și ineficacitatea tratamentului. Rezolvarea și în acest caz este corectarea apei cu EVORIGHT PLUS și aducerea pH-ului sub valoarea de 6 unități, valoare la care captanul se menține activ câteva ore.

Concluzionând, EVORIGHT PLUS realizează corectarea durității și salinității apei prin inactivarea cationilor și anionilor din soluție, realizează corectarea pH -ului soluției la un nivel optim și,  în plus, realizeazaă umectarea  suprafeței foliajului pentru o eficacitate maximă a tratamentului. EVORIGHT PLUS asigură și o dispersie mai bună a soluției pe suprafețele tratate și implicit o absorbție superioară în plante a substanțelor active sistemice.

Un alt aspect extrem de important: PENTRU UN TRATAMENT EFICIENT, RESPECTAȚI ORDINEA DE AMESTECARE A PRODUSELOR ÎN REZERVORUL DE STROPIT 

Distribuie pe: