Pregătirea culturilor în toamna secetoasă a lui 2024
În contextul unui an agricol marcat de secetă, cum este toamna anului 2024, pregătirea culturilor necesită o abordare adaptată la…
Potasiul este un element vital pentru desfășurarea multor procese din plantă. Rolul lui este unul indirect, el nefiind parte componentă a nici unui organ al plantei, dar fiind necesar pentru activarea a cel puțin 80 de enzime din plantă. Potasiul este important pentru că ajută planta să depășească efectele temperaturilor scăzute sau prea ridicate, ale secetei și atacului dăunătorilor. Potasiul crește gradul de utilizare al apei de către plante prin reglarea deschiderii și închiderii stomatelor. O funcționare bună a stomatelor este necesară pentru desfășurarea în condiții bune a fotosintezei, transportului apei și a substanțelor nutritive.
Potasiul are un rol important la transformarea zaharurilor în amidon și transportarea lui spre organele de depozitare din plante. O bună aprovizionare cu potasiu îmbunătățește calitatea fructelor și legumelor, mărește rezistența la boli, crește toleranța la secetă a plantelor, sporește rezistența fructelor și legumelor la transport și depozitare.
Pentru culturile care au nevoie de potasiu, avem în portofoliu produsul FINALEVO cu un conținut ridicat în potasiu ( 5-14-42 + ME). Principalul efect al aplicării produsului FINALEVO este mărirea fructelor într-un timp mai scurt (productivitate și timpurietate) și îmbunătățirea semnificativă a culorii, gustului și rezistenței după recoltare (calitate înaltă a fructelor).
Potasiul favorizează absorbția fierului, determină corpul, extractivitatea, gustul, aroma și durabilitatea vinului, intensifică culoarea strugurilor, mărește rezistența la boli și secetă, ajută la asimilarea zaharurilor, mărește longevitatea plantației de viță de vie.
Fertilizarea foliară cu potasiu a plantațiilor viticole și-a dovedit importanța nu numai în asigurarea unor recolte mari și constante, dar și în obținerea unei calităti superioare a producției de struguri și ulterior a unor vinuri deosebite.
Carența de potasiu conduce la acumulări scăzute de zaharuri, pierderi de vigoare și randament scăzut, și ulterior la uscarea ciorchinilor.
În perioada de creștere a fructelor până la pârgă la legume, pomi fructiferi și viță de vie câte 2 – 3 tratamente cu 3 – 5 kg/ha.
Ing. Florian BÎRLEAZĂ
Manager culturi horticole Naturevo