Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Sănătatea solului, vitală pentru dezvoltarea culturilor agricole

O creștere viguroasă a plantelor reprezintă cea mai bună apărare împotriva bolilor și dăunătorilor. Pentru a asigura această creștere, totul începe cu sănătatea solului, care este vitală pentru dezvoltarea culturilor agricole.

O plantă sănătoasă dezvoltă un aparat radicular bine ramificat și uniform, cu o capacitate ridicată de absorbție a nutrienților. Aceste caracteristici duc la o creștere susținută a foliajului și a țesuturilor verzi, o acoperire rapidă a solului, o utilizare eficientă a apei și a nutrienților. În plus, o plantă bine hrănită are o rezistență mai mare la stresul cauzat de secetă, arșiță, dăunători, temperaturi extreme sau semănatul în afara epocii optime.

 

 

Factorii implicați în sănătatea solului

 

Noi, la Naturevo, promovăm cu tărie o abordare holistică a managementului culturilor, concepută pentru a preveni apariția problemelor, similar abordărilor din medicina preventivă.

La fel cum în sănătatea umană diagnosticăm problemele prin observații, analize și teste, pentru sănătatea solului trebuie să luăm în considerare toți factorii implicați: microclimatul local, modul de prelucrare a solului, agrotehnica aplicată, natura exploatației, regiunea înconjurătoare și obiectivele de producție urmărite.

Analizele, testele și observațiile oferă îndrumări utile pentru luarea deciziilor, dar rareori există o rețetă simplă; ne-am fi dorit să fie atât de ușor. Managementul holistic al sănătății solului, bazat pe principii sustenabile, necesită o înțelegere integrată a proceselor. Acesta este, în esență, scopul Naturevo. De aceea recomandăm analiza regulată și cuprinzătoare a solurilor.

 

 

Analizele de sol, necesare pentru controlul gradului de fertilitate

 

Naturevo deține laboratorul MINEAR, dotat cu aparatură de ultimă generație, care efectuează analize precise de macroelemente, microelemente, humus, metale grele, îngrășăminte, probe vegetale, măsurări de suprafețe, analiza chimică a apei și oferă și un plan de fertilizare personalizat. Analiza solurilor pe fiecare câmp la fiecare 4-5 ani este una dintre cele mai bune investiții pe care le puteți face, permițându-vă să urmăriți schimbările de sănătate a solului de-a lungul anilor.

 

 

Parametrii de fertilitate ai solului

 

Un alt aspect important este corectarea și îmbunătățirea parametrilor fizico-chimici ai solului. Solul trebuie privit ca un întreg unitar, iar pentru a fi sănătos, toți parametrii de fertilitate trebuie să fie optimi: fizici, chimici și biologici. – Fig 1.

 

Sanatatea solului, vitala pentru dezvoltarea culturilor agricole

 

Într-un sol sănătos, rădăcinile cresc cu ușurință, apa este absorbită și stocată eficient, plantele au suficienți nutrienți, nu există substanțe chimice nocive, iar micorizele și organismele benefice (bacterii și ciuperci) sunt active și capabile să controleze organismele potențial dăunătoare, stimulând totodată creșterea plantelor.

 

 

Nutriția solului

 

Nutriția echilibrată a solului, cu produsul Novatec® Classic, și pachetul de stimulare a germinației semințelor, format din Kerafol, Rootip și Argintevo sau Basfoliar Kelp O, ajută la dezvoltarea aparatului radicular.

Proprietățile solului sunt interconectate și trebuie luate în considerare interrelațiile lor. De exemplu, un sol compactat pierde spațiile mari ale porilor, ceea ce afectează mișcarea și supraviețuirea organismelor mari, cum ar fi râmele.

Compactarea solului poate produce reacții chimice de reducere, ducând la apariția compușilor toxici de aluminiu și mangan. De asemenea, reacțiile chimice oxidative, cum ar fi denitrificarea nitraților (NO3), pot duce la pierderea azotului gazos (N2) sau a gazului cu efect de seră (N2O).

 

 

Soluția pentru solurile cu conținut ridicat de sodiu

 

Solurile cu un conținut ridicat de sodiu și clor pot avea agregate fragmentate, determinând mai puține spații pentru schimbul de aer și scurgerea apei. Plantele cresc slab într-un sol cu conținut scăzut de materie organică și structură degradată, chiar dacă acesta conține o cantitate optimă de nutrienți. Pentru solurile cu conținut ridicat de sodiu, soluția eficientă este Sulfoprill®, un fertilizant și amendament de sol pe bază de sulfat de calciu ce imbunătățește imediat calitatea solurilor.

 

 

Soluția pentru solurile acide

 

Acidificarea solurilor a crescut în timp, devenind principalul factor care afectează randamentul culturilor. Corectarea acidității și îmbunătățirea calității solurilor este esențială pentru practicile agricole durabile. Fertilizarea cu calcar a solurilor agricole, o practică veche, redescoperită în prezent, aduce numeroase beneficii. Calciprill®, un produs pe bază de carbonat de calciu, este ideal pentru acest scop.

 

Pentru a preveni problemele și pentru a dezvolta un ecosistem și un microbiom optim al solului, este necesară o abordare holistică în gestionarea culturilor și a solului, iar Naturevo vă ajută să aveți un sol sănătos și productiv.

Apelați cu încredere la reprezentantul NATUREVO din zona dumneavoastră!

 

 

Ing. Florian LAZĂR

Director Tehnic NATUREVO

12.06.2024

Distribuie pe: