Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Importanta zincului pentru culturi

Zincul Zn pentru culturi si cum sa evitam carentele

Elementele nutritive, inclusiv zincul, sunt foarte importante pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Zincul este un microelement esențial pentru procesele vitale ale plantelor, cum ar fi fotosinteza și sinteza proteinelor, iar carențele de zinc pot afecta negativ producția și rezistența plantelor la stres.

Pentru a obține producții mari, este necesar să se asigure o nutriție adecvată a solului, iar analizele de sol pot oferi informații extrem de valoroase în acest sens.

 

Carentele de zinc în sol

Solubilitatea zincului în sol este influențată de pH-ul solului și de alte elemente prezente. Deficiențele de zinc sunt mai frecvente în solurile acide sau bogate în fosfor. Cunoașterea și gestionarea acestor deficiențe pot îmbunătăți sănătatea și producția culturilor.

 

Rolul zincului in plantă

Acesta are roluri multiple în plantă, iar cele mai importante sunt:

  1. constituent al unor sisteme enzimatice. Activeaza peste 30 de enzime; acesta intră în compoziția unor enzime cu rol în fotosinteză, diviziunea celulară;
  2. participă în procesul de respirație, în metabolismul glucidelor și la sinteza proteinelor și auxinelor;
  3. necesar în sinteza triptofanului, premergător formării de auxine. Este o corelație directă între conținutul plantelor în zinc și cel de auxine;
  4. are rol în reglarea permeabilității plasmalemei. Pierderea controlului asupra permeabilității prin membrană, inseamna pierderea controlului vitalitatii plantelor;
  5. acesta este direct implicat in metabolismul azotului și are rol în creșterea rezistenței plantelor la secetă.

 

Rolul zincului în rezistența plantelor la atacul agenților patogeni și bolile fiziologice

Deficiența de zinc favorizează atacul de făinare la cereale datorită faptului ca are loc o migrare a glucidelor din citoplasma la suprafața frunzelor, iar plantele bine aprovizionate cu zinc sunt mai rezistente la acest agent patogen datorită acțiunii inhibitoare pe care o are asupra dezvoltării ciupercii. Aplicarea zincului prin stropiri foliare cu produsele: Polyactiv Zn, Basfoliar® Triple flo, Foliak, Drekkar, Forseti, Argonaut previne cloroza “mugurelui alb“ (white bud) ce se manifestă prin îngălbenirea celor mai tinere frunze, de la verde pal până la alb (boala frunzelor albe) întalnită la cultura de porumb și sorg.

 

Prevenirea carenței de zinc

Utilizarea fertilizanților foliari bogați în zinc, precum Polyactiv Zn sau Basfoliar® Triple flo, Mimox Zn sau produsele din Gama EVO ajută la prevenirea carentei de zinc în culturi. Aplicarea lor corectă și în momentele potrivite asigură o nutriție echilibrată a plantelor și o creștere sănătoasă a plantelor.

 

Condiții care determină carența de zinc

Factori precum condițiile de sol, fertilizarea în exces cu fosfor, condițiile climatice și agrotehnice, cât si supramendarea calcică a solurilor acide pot influența absorbția zincului de către plante. De asemenea, utilizarea hibrizilor tardivi și semintardivi influențează absorbția zincului. Înțelegerea acestor condiții și aplicarea practicilor agricole adecvate pot contribui la prevenirea carentei de zinc și la maximizarea producției agricole.

În concluzie, importanța zincului pentru culturi are un rol major dezvoltarea plantelor. Prin gestionarea adecvată a nivelului de zinc în sol și aplicarea îngrășămintelor corespunzătoare, fermierii pot asigura sănătatea și nivel optim de producție al culturilor lor.

 

Autor: ing. Nicu Vițăluș

Data: 11.04.2024

 

Aveți nevoie de consultanta de specialitate? Contactati un reprezentant NATUREVO din zona dumneavoastra!

 

Distribuie pe: