Peste două decenii de
agricultură inteligentă în România.

Micronutrienți de calitate pentru producții mai bogate

Fermierii știu că macronutrienții necesari pentru a obține producții ridicate sunt azotul, fosforul și potasiul (N,P,K).

Cu toate acestea, oligo și microelementele sunt, poate, la fel de importante ca NPK – dar există două abordări diferite privind utilizarea acestora. Unii fermieri aplică preventiv microelementele pentru a se asigura că nu apar carențe și reduceri de producție, alții vor aștepta să aplice micronutrienți atunci cand apar primele simptome pe plante.

Ambele opțiuni sunt viabile, dar aplicarea preventivă a micronutrienților este o modalitate mult mai sigură de a îmbunătăți sănătatea plantelor, de a reduce pierderile de producție cauzate de deficiențele de nutrienți și, totodată, de a fi mai economici.

Fertilizanții foliari

Fertilizanții foliari sunt amestecuri echilibrate de macro, oligo și micronutrienți care se aplică atât la tratatmentul semintelor, cât și în vegetație, până la momentul recoltatului.

Cele mai cunoscute microelemente care au un impact major asupra producției și susțin procesele vegetative sunt:

Borul – ajută la formarea grăunciorilor de polen, deci susține înflorirea și fructificarea plantelor; de asemenea, borul ajută la creșterea rezistenței plantelor cu 2-3 grade, la temperaturi scăzute.

Manganul – contribuie activ la fotosinteză, respirație și asimilarea azotului;

Zincul – este asociat cu cresterea hormonilor de producție, este cel mai comun micronutrient responsabil cu limitarea producțiilor și are un rol important în dezvoltarea aparatului radicular;

Cuprul – ajută la activarea enzimelor, fotosinteză, sinteza proteinelor și respirația plantelor.

Molibdenul – este un component important pentru două enzime care convertesc nitratul în nitrit și este vital pentru fixarea azotului.

Fierul – este asociat cu producția de clorofilă și este unul dintre cele mai importante microelemente în procesul de sinteză a clorofilei.

Conform diagramei lui Mulder, este foarte important să oferim plantelor o nutriție echilibrată pentru a atinge maximul de producție al geneticii alese. Excesele, ca și carențele, sunt dăunătoare pentru orice plantă și acest echilibru între macro și microelemente trebuie menținut cu produse atent alese.

Diagrama lui Mulder

 

În imaginea de mai sus sunt ilustrate reactiile de schimb dintre macro, oligo și microelemente. Este important de reținut faptul ca fiecare exces de substanță nutritivă poate declanșa blocajul alteia. Pentru a identifica corect soluția de fertilizare, sunt recomandate analizele de sol, iar acestea se pot realiza la un laborator acreditat RENAR și MADR – MINEAR Laboratoare. Analizele de sol ne oferă o imagine de ansamblu asupra disponibilității subtanțelor nutritive. Este de dorit sa se evite fertilizarea excesivă cu anumite elemente nutritive.

Ce este Gama Polyactiv?

Polyactiv B, Polyactiv Mn și Polyactiv Zn, din portofoliul NATUREVO, sunt produse create pentru a oferi culturilor cantitatea necesară din cele 3 microelemente. Toate cele trei produse sunt complexate cu polioli, extracte de melasă, care permit o absorbție maximă pentru a satisface nevoile unei culturi și a asigură o nutriție eficientă.

Polyactiv B este un fertilizant foliar din Gama Polyactiv, complexat cu polioli, cu 130 g/L bor. Borul este de nelipsit din culturile de rapiță și floarea soarelui. De asemenea, joacă un rol important în reglarea nivelului hormonal al plantelor și susține creșterea adecvată a culturilor.

Polyactiv Mn este un alt fertilizant foliar din Gama Polyactiv, cu 145 g/L mangan și 225 g/L SO3. Adaugarea produsului Polyactiv Mn în programul de nutriție crește disponibilitatea calciului și fosforului pentru plante.

Polyactiv Zn este un fertilizant foliar care conține 145 g/L Zinc solubil în apă și 185 g/l SO3 solubil în apă.

Polyactiv Zn poate fi aplicat împreună cu alte produse pentru o eficiență sporită. Efecte remarcabile s-au observat la doza de 3,5 l/ha, la toate culturile de câmp, dar mai ales la cultura de porumb.

Experiențele din teren au demonstrat faptul că aplicarea produsului Copfort la culturile de câmp, în special la cultura de floarea soarelui, are efecte excelente în prevenția bolilor, dar și în păstrarea unui tonus vegetativ excelent.

Copfort este un inductor de apărare pe bază de cupru complexat cu acid gluconic – ceea ce îl face să devină sistemic, și poate fi aplicat în tratamentele foliare pe o gamă largă de culturi pentru a corecta carențele de cupru și/sau pentru a îmbunătăți toleranța plantelor la agenții patogeni.

Doza recomandată este de 1l/ha și se poate aplica în combinații cu produsele de protecție a plantelor, dar este de evitat a se aplica împreună cu produsul ArgintEVO.

Compania NATUREVO este specializată pe fertilizarea culturilor, atât fertilizarea de sol, cât și fertilizarea foliară.

Pentru a gasi produsul potrivit fermei dumneavoastră, contactați reprezentantul local NATUREVO!

 

Ing. Mihaela RADU
Dir. Marketing NATUREVO

Distribuie pe: